Daigų paruošimas

Ilgo augimo laikotarpio daržovės (pomidorai, paprikos, baklažanai, kopūstai, salierai ir kt.) sodinamos daigais. Daigai auginami dažniausiai ant palangės arba šiltnamiuose. Juo geriau užauginti daigai ir juo tinkamiau jie pasodinti, tuo geresnio derliaus galima tikėtis. Neužaugę, peraugę, silpni, neužgrūdinti, apdžiuvusiomis šaknimis ir suvytusiais lapais daigai blogai prigyja.

Daigai turi būti visiškai sveiki, stiprūs, neištįsę, atitikti tos daržovės daigų dydį, tamsiai žaliais lapais ir geromis šaknimis.

Šiltnamiuose ir namuose daigams augti yra geresnės sąlygos, negu lauke, nes yra daugiau šilumos ir drėgmės, todėl labai svarbu daigus iš anksto pripratinti prie tų sąlygų, kurioms jie augs (šalčiau, mažiau drėgmės). Tam tikslui daigai užgrūdinami: 8 – 10 dienų prieš sodinimą daigai rečiau laistomi, jeigu buvo uždengiami agro-plėvele, reikia atidengti, išnešti į lauką. Taip paruošti jie geriau prigyja. Auginant išpikiuotus daigus durpiniuose, popieriniuose ar plastikiniuose puodeliuose, jų šaknys, sodinant į dirvą nesužalojamos. Prieš išraunant daigus iš indelio, kuriame jie augo ar tiesiog iš žemės, reikia gerai sudrėkinti žemę ir daigus iškelti kastuvėliu su didesniu žemių gumulu, kad kuo daugiau liktų nenutrūkusių šaknų. Iki sodinimo juos reikia laikyti pavėsyje arba pridengti nuo tiesioginių saulės spindulių, galima apipurkšti vandeniu.